Alege jucarii sanatoase pentru copilul tau

Alege jucarii sanatoase pentru copilul tau

Jucariile sigure sunt absolut vitale pentru sanatatea si starea de bine a copiilor. 

Se discuta de cativa ani buni despre toxicitatea si nesiguranta jucariilor care pun in pericol sanatatea copiilor.

Sa alegi jucarii sigure este o problema de informare: este foarte important pentru fiecare parinte sa fie constient de pericolele pe care le pot crea jucariile si sa stie care sunt substantele chimice interzise si totusi care sa regasesc in jucarii si care sunt periculoase pentru copii.

Evitati jucariile care contin BPA

BPA sau BisPhenol-A este o substanta chimica, perturbatoare endocrin si care imita estrogenul, regasita deseori in compozitia jucariilor si a produselor pentru bebelusi si copii. Alegeti jucariile si accesoriile de plastic care nu contin BPA. Un mod de a verifica usor si rapid daca produsul dorit contine BPA este sa verificati numarul din cadrul triunghiului format din sageti, gasit pe ambalajul produselor: evitati produsele cu numerele 3, 6 si 7.

De asemenea, evitati sticlele de plastic si produsele care nu sunt certificate ca fiind BPA-free.

Evitati jucariile care contin flatali

Ftalatii sunt deseori gasiti in produsele pentru bebelusi precum sampon si lotiune, medicamente, parfumuri, jucarii si alte accesorii, inclusiv in multe jucarii. Ftalatii sunt folositi pentru fabricarea jucariilor cum ar fi ratuste de cauciuc, papusi si mingi pentru ca ftalatii le ofera acestora elasticitate.

Flatatii sunt de asemenea perturbatori endocrini si metabolici, crescand riscurile aparitiei obezitatii, imbolnavirii hepatice, aparitiei alergiilor, imbolnavirii de cancer la san si altele.

Evitati jucariile care contin plumb

Plumbul este un element chimic otravitor. Jucariile si bijuteriile care contin plumb si vopselurile pe baza de plumb sunt periculoase in primul rand pentru ca expus copiii la contactul cu un metal greu precum plumbul. Copiii tind sa bage in gura jucariile si obiectele mici, si astfel pot ajunge anumite cantitati de plumb in organismul lor daca sunt expusi la obiecte care contin plumb.

Evitati pe cat posibil magnetii

Verificati ca jucariile sa nu aiba magneti: daca au magneti, dar acestia sunt acoperiti complet si "incapsulari" in jucarie astfel incat sa nu poata fi bagati in gura si rosi, este in regula. Daca vreti sa fiti siguri insa, evitati toate jucariile cu magneti pentru a evita riscul sufocarii copilului cu magneti.

Evitati jucariile cu parti mici sau detasabile

Multe din jucariile periculoase pentru copii contin parti mici care pot fi detasate si ingerate. Verificati ca jucariile sa nu aiba parti slabite sau parti mici care credeti ca ar pune in pericol viata copilului. Daca vreti sa fiti siguri in ceea ce priveste o jucarie, indepartati piesele detasabile sau scapati de jucarie cu totul.

Evitati jucariile care scot sunete puternice

Zgomotele puternice sunt periculoase pentru auzul sensibil al copiilor. Expunerea in mod constant la nivele ridicate de sunet pot reduce capacitatea copilului de a auzi. O solutie este sa lipiti foarte bine un bandaj peste difuzorul jucariei pentru a diminua sunetul.

Verificati jucariile rechemate in fabrica

Exista cazuri in care anumite jucarii au fost rechemate in fabrica datorita substantelor chimice periculoase gasite in componenta lor, partilor detasabile periculoase sau defectelor de fabricatie care puneau in pericol viata copiilor. Puteti afla care sunt produsele rechemate in fabrica accesand site-ul guvernamental CPSC.

Alegeti jucarii adecvate varstei

Jucariile sigure sunt sinonime cu jucarii adecvate varstei copilului. Nu este sigur pentru copii sa se joace cu jucarii care sunt create special pentru copii cu varste mai mari. Acest lucru este mai ales valabil in cazul bebelusilor, asadar verificati daca jucaria pe care doriti sa o achizitionati este adecvata varstei copilului pentru care o cumparati.

 

Imagine: FreeDigitalPhotos

Share this