Bomboane home-made

Bomboane crude home-made

Cand am auzit prima oara ca poti sa faci bomboane raw/crude, in propria bucatarie, m-am incruntat neincrezatoare: cum adica bomboane? Si crude?! Dar am zis hai sa incerc, vad ce iese. Si prima varianta pe care am facut-o au fost bomboane dupa o reteta de-a Ligiei Pop, bomboane care s-au devorat rapid de indata ce am desfacut cutia in birou. A doua versiune a bomboanelor am facut-o chiar azi, dupa o reteta de-a Oliviei Steer. De data asta, am reusit sa fac si poza bomboanelor. Iata mai jos cele 2 versiuni de bomboane.

Ingrediente Bomboane "Raffaello" (Ligia Pop - "Retete Vegane fara Foc", pagina 43)
  • 500g curmale uscate si/sau stafide si/sau smochine uscate
  • 200g fulgi de nuca de cocos
  • 100g seminte de canepa (optional)
  • 2 linguri seminte de floarea soarelui (optional)
  • 2-3 bucatele de fructele uscate preferate (ananas, kiwi, cirese, etc)

Fructele uscate se inmoaie 30-45 minute in apa, apoi se pun in blender alaturi de toate celelalte ingrediente. Se omogenizeaza foarte bine compozitia, dupa care se formeaza, cu mainile umezite cu apa rece, bomboane rotunde, nu prea mari, pe care le dati prin cocos, cacao, nuca macinata, migdale macinate, mac, sau un amestec de toate cele. Se aseaza bomboanele pe un platou si se servesc cu pofta.

Aceasta reteta imi place pentru ca, pe langa gustul delicios, asigura fibre din fructele uscate si calciu, fier, acizi grasi esentiali si proteine din semintele de canepa.

Ingrediente Bomboane "Craiassa Zapezii" (Olivia Steer)

  • susan crud cat sa umple o rasnita de cafea
  • 1 lingurita de coriandru (sau mai putin, depinde de preferinte)
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 3 linguri de miere
  • nuca de cocos sau mac sau cacao sau migdale macinate pentru decor
  • jumatati de migdale sau stafide sau merisoare uscate (optional)

Semintele de susan, coriandrul si scortisoara se dau prin rasnita de cafea pana se obtine o faina cat mai fina, faina care apoi se amesteca impreuna cu mierea pana la omogenizare. Se formeaza apoi, cu mainile umezile cu apa rece, bomboane rotunde (in care puteti pune, in mijloc, bucati de migdale sau stafide sau merisoare uscate, si vor rezulta bomboane "surpriza") care se dau prin cocos/cacao/nuca/mac si se aseaza pe un platou, gata de a fi devorate.

Aceasta reteta imi place pentru ca este delicoasa si asigura un aport de fier, magneziu, calciu, vitamina B1 si vitamine E din semintele de susan (100g seminte de susan contin 131mg calciu si 7.78mg fier).

Share this