Nastere naturala dupa cezariana (VBAC)

Nastere naturala dupa cezariana (VBAC)

Nasterea naturala dupa o nastere prin cezariana (chiar 2 sau 3 nasteri prin cezariana) este posibila: 90% din femeile care au nascut prin cezariana pot opta in siguranta pentru o nastere naturala, iar 60%-80% din femeile care aleg nasterea naturala dupa o cezariana reusesc sa nasca natural.

Riscurile nasterii naturale dupa cezariana

Conform site-ului NCT, riscurile unei cezariene dupa cezariana sunt mai mari decat in cazul unei nasteri naturale dupa cezariana. Mai precis, la doua cezariana creste riscul de infectii, de ranire a mamei sau bebelusului in timpul operatiei, de spitalizare prelungita, de dureri dupa nastere si de fertilitate redusa. Apar riscuri si pentru viitoarele sarcini, inclusiv riscuri legate de probleme placentare si un risc crescut de histerectomie de urgenta (indepartarea uterului).

Diferenta principala intre nasterea naturala dupa cezariana si alte nasteri naturale este riscul de ruptura a uterului. Cicatricea de pe uter de la cezariana poate deveni o slabiciune a peretelui uterin si presiunea care apare in timpul sarcinii sau a contractiilor din timpul travaliului poate face ca cicatricea sa se subtieze sau sa se separe. In realitate, ruptura uterina apare la 0.5%-2% dintre femei. Riscul de ruptura uterina nu difera semnificativ in cazul femeilor care au suferit mai multe operatii cezariene decat in cazul celor care au suferit o singura operatie cezariana.

Daca cicatricea uterina se deschide cauzand hemoragii si alte complicatii, terminologia utilizata este de "ruptura uterina" care reprezinta un risc serios pentru mama si bebelus. Acest lucru se intampla in cazuri rare (0.35%-0.5% din travaliile naturale) si poate duce la pierderi masive de sange, lipsa oxigenarii bebelusului si chiar histerectomie (indepartarea uterului din organism). Daca ruptura uterina apare in timpul travaliului, cezariana este necesara de urgenta.

De asemenea, in cazul in care se impune o noua cezariana neplanificata, creste riscul de infectie uterina, hemoragie si alte complicatii (inclusiv complicatii cu efecte neurologice pe termen lung sau chiar letale pentru bebelus), spre deosebire de cazul unei cezariene planificate.

Sansele de reusita

Majoritatea femeilor care aleg nasterea naturala dupa o nastere prin cezariana reusesc sa nasc natural. Rata de succes variaza in functie de spital, dar in general este de 60%-80%.

Bineinteles ca nasterea naturala dupa o cezariana poate sa nu fie o optiune in cazul complicatiilor sau in cazul in care reapar factorii care au dus anterior la cezariana. 

Sansele de reusita ale unei nasteri naturale cresc daca:

 • exista o singura operatie cezariana anterioara (cu incizie orizontala) si nicio alta incizie uterina (cum ar fi miomectomia pentru indepartarea unui fibrom uterin) sau ruptura uterina
 • sarcina a decurs normal si atat mama cat si fatul sunt sanatosi (nu exista probleme medicale cum ar fi placenta previa sau prezenta unui fibrom mare)
 • travaliul este spontan si apare inainte sau la termen
 • exista o nastere naturala anterioara
Conform BabyCenter.co.uk, sansele de a naste natural dupa cezariana sunt de:
 • 87%-90% daca a mai existat o nastere naturala in trecut, in special dupa cezariana
 • 72%-76% daca exista o singura cezariana in trecut
 • 70%-75% daca sunt doua cezariene in trecut (procent similar cu sansele de nastere naturala la prima sarcina)
Sansele de reusita ale unei nasteri naturale scad daca:
 • sarcina depaseste termenul
 • bebelusul este prea mare sau nu este pozitionat pentru nastere
 • este vorba despre o sarcina multipla
 • exista mai mult de 2 cezariene anterioara si nicio nastere naturala anterioara
 • travaliul este indus (mai ales daca sarcina depaseste 40 de saptamani)
 • cezariana anterioara a fost necesara pentru ca bebelusul nu a putut iesi in timpul travaliului
 • la inceputul sarcini indexul BMI era peste 30
 • mamica sufera de diabet sau are peste 40 de ani
 • perioada intre sarcini mai mica de 18 luni

In cazul in care starea de sanatate ar afecta nasterea naturala sau exista o ruptura uterina anterioara, nasterea naturala nu este o optiune. De asemenea, in cazul unei operatii cezariene anterioare cu incizie verticala nu se recomanda nasterea naturala, riscul de ruptura uterina fiind prea ridicat.

Motivele alegerii VBAC

Femeile care opteaza pentru nasterea naturala dupa o cezariana au ca motivatii:

 • mai putine complicatii - la o VBAC reusita scade riscul de infectie si hemoragie spre deosebire de o noua cezariana (totusi, riscul de infectie creste in cazul unei a doua cezariene neplanificate spre deosebire de cazul uneia planificate), precum si riscul unei histerectomii
 • recuperare mai rapida in cazul VBAC decat in cazul unei noi cezariene
 • mai multa participare la actul nasterii - pentru unele femei este important sa experimenteze nasterea naturala
 • impactul asupra viitoarelor sarcini - cezarienele repetate devin mai riscante si mai complicate cu fiecare sarcina, pe cand VBAC repetate tind sa devina progresiv mai usoare
Pregatirea pentru VBAC
 • informare: este de preferat ca mamica sa urmeze un curs despre VBAC, sa discute cu medicul si moasa cu care doreste sa nasca, sa ofere la randul ei toate informatiile medicale echipei cu care va naste
 • planificare: se recomanda alegerea unui spital echipat corespunzator si care sa asigure interventii chirurgicale de urgenta si transfuzii 24/24
 • travaliu natural: medicamentele de inducere a travaliului pot creste riscul de ruptura uterina, asa ca este de preferat ca travaliul sa se declanseze natural si de asemenea este de preferat sa nu se administreze anestezie epidurala pentru ca posibila ruptura uterina sa poata fi depistata la timp (se poate manifesta sub forma de durere intre contractii, desi, conform vbacfacts.com, doar in 26% din cazuri se simte durere abdominala)
 • pregatirea pentru o cezariana: unele complicatii in sarcina sau la nastere pot necesita o noua cezariana indiferent cat de mult isi doreste mamica o nastere naturala
Surse:

http://www.mayoclinic.com/health/vbac/MY01143
http://www.babycentre.co.uk/a557727/vaginal-birth-after-caesarean-vbac
http://www.babycenter.com/0_vaginal-birth-after-cesarean-vbac_1420895.bc
http://en.wikipedia.org/wiki/Vaginal_birth_after_caesarean
http://vbacfacts.com/13-myths-about-vbac/

Imagine: ImageryMajestic

Share this