Reactiile organismului la alcool

Reactiile organismului la alcool

Bauturile alcoolice sunt unul din catalizatoarele evenimentelor sociale in multe culturi pe intregul glob, acestea jucand un rol important in interactiunile sociale, in principal datorita efectelor neurologice pe care alcoolul le are asupra oamenilor. Dar cum exact actioneaza alcoolul asupra organismului uman?

Traseul alcoolului in organism

Drumul alcoolului din sticla/pahar in sange necesita cateva inghitituri si cateva minute si incepe in cavitatea bucata, alcoolul coborand spre gat, esofag si ajungand in stomac. Aproximativ 20% din cantitatea ajunsa in stomac este absorbita chiar din stomac (proces care poate fi modificat in functie de cantitatea si tipul mancarii din stomac), restul de 80% fiind absorbit din intestinul subtire.

Alcoolul intra in sistemul circular cel mai rapid si usor in perioada in care se afla in intestinul subtire, aceasta zona avand o suprafata mare de absorbtie si fiind puternic vascularizata. Cu cat alcoolul este mai concentrat, cu atat mai rapida este absorbtia acestuia.

Ajuns in sange, alcoolul este purtat prin ficat, in vena hepatica, ajungand in final la inima. Inima trimite sangele cu alcool spre fiecare tesut din organism, inclusiv spre creier.

Stomacul si intestinul subtire

Alcoolul are efect de iritare a mucoasei protectoare a stomacului, peretii stomacului putand ajunge sa fie direct expusi acidului gastric impotriva caruia mucoasa ii proteja.

In intestinul subtire, alcoolul blocheaza absorbtia de tiamina, acid folic, vitamina B1, vitamina B12 si amino acizi.

Ficatul

Alcoolul este metabolizat in ficat intr-un proces mai lent decat cel de absorbtie, ficatul putand procesa cantitati limitate de alcool intr-o ora (in functie de organism), indiferent cat alcool a fost baut.

Daca este suprasolicitat, celulele ficatului se inflameaza si blocheaza canalul spre intestinul subtire, prevenind bila sa functioneze corect. Celulele ficatului pot chiar fi distruse de alcool in final, cauzand astfel ciroza ficatului.

Rinichii, plamanii si pielea

Parte din cantitatea de alcool care nu este metabolizata de ficat este eliminata nemodificata prin urina (rinichii pot elimina pana la doar 5% din cantitatea de alcool), respiratie (etanolul fiind volatil, acesta ajunge in sacii alveolari ai plamanilor) si transpiratie (pielea elimina doar 1% din alcoolul din organism).

Etanolul inhiba hormonul anti-diuretic (ADH), ceea ce duce la drumuri dese la baie si eliminarea rapida a apei din organism si astfel la deshidratare. Alcoolul cauzeaza si o inflamare a mucoasei vezicii urinare.

Sangele si vasele de sange

Alcoolul determina o crestere a HDL (High Density Lipoprotein), particule care curata vasele de sange prin transportarea colesterolului la ficat, care il trimite mai departe spre bila pentru prelucrarea colesterolului in acid.

Celulele rosii insa reactioneaza la alcool prin ingreunarea circulatiei si privarea tesuturilor de oxigen, alcoolul putand cauza chiar anemie prin reducerea productiei de celule rosii.

Vasele de sange se dilata sub actiunea alcoolului, ceea ce da senzatia de caldura, imbujoreaza obrajii si "injecteaza" ochii.

Creierul

Alcoolul stimuleaza in creier:

  • zona tegmentului ventral a creierului (VTA), originea celulelor dopaminergice implicate in emotiile intense, motivatii, dependente si perceptie
  • nucleus accumbens (NAcc), colectie de neuroni carora le este asociat un rol important in placere, ras, dependenta, agresiune, frica si efectul placebo

Alcoolul afecteaza structura GABA (acidul gamma-aminobutiric), neurotransmitator inhibitor distribuit in numeroase zone ale creierului (cortez, cerebel, hipocampus, amigdala, nucleus accumbens) si direct responsabil de reglarea contractiilor si relaxarii musculare.

In functie de concentratia de alcool din sange, efectele asupra starii de spirit a persoanei in cauza pot fi:

  • Doze mici (0.01-0.12 gr/100ml): actiune de stimulare prin suprimarea functiilor inhibitoare ale creierului (sociabilitate, pofta de vorba, usoara euforie, incredere in sine, autocontrol putin scazut)
  • Doze medii (0.09-0.30 gr/100ml): continua suprimarea functiilor tesutului nervos (timp scazut de reactie, vedere incetosata, lipsa coordonarii, dezorientare, vorbire mai putin coerenta)
  • Doze mari (0.35-0.50 gr/100ml): produce anestezie generala (inconstienta, lipsa reflexelor, temperatura scazuta a corpului, circulatie si respiratie slabe)
  • Doze extrem de mari (>0.45 gr/100ml): coma alcoolica (oprirea functiilor involuntare ale organismului, cum ar fi respiratul)

Alcoolul vine si cu bune, si cu rele, motiv pentru care trebuie tinut cont de efectele pe care acesta le are asupra organismului uman, de stare organismului si evident de cantitatea si tipul de alcool consumat, precum si momentul in care se consuma alcool.

Animatie: drumul alcoolului in organism

Imagine: Carlos Porto

Share this