Reflexoterapia - o terapie nesustinuta stiintific

Reflexoterapia - o terapie nesustinuta stiintific

Reflexoterapia este o ramura de medicina alternativa, aparuta in SUA in 1913 si modificata in anii '30-'40, ce implica aplicarea presiunii pe puncte si zone din talpi, maini sau urechi cu tehnici specifice ale degetelor sau palmei persoanei care efectueaza terapia, fara utilizarea vreunui ulei sau lotiune.

Sensul punctelor care sunt presate este urmatorul, conform reflexoterapeutilor: puncte si zone reflexogene din talpi si maini reprezinta, reflecta organismul uman, iar presiunea asupra acelor puncte poate influenta starea fizica a organismului. Conform reflexoterapiei, organismul se imparte in 10 zone verticale perfect egale, 5 in jumatatea stanga si 5 in cea dreapta.

Reflexoterapeutii sustin ca blocajul unui camp de energie, o forta vie invizibila, sau Qi, poate impiedica vindecarea. Un alt crez al acestei forme de terapie este ca se poate elibera de stres si durere o zona a organismului prin presarea unor puncte in talpi sau palme: presiunea primita in aceste puncte "transmite" semnale care "echilibreaza" sistemul nervos sau determina eliberarea de substante ca endorfinele care ajuta la reducerea stresului si a durerii. Aceste afirmatii nu sunt acceptate de comunitatea medicala din cauza lipsei de dovezi stiintifice, precum si din cauza ca nu exista nicio dovada a existentei unei energii vii (Qi), "echilibru energetic", "structuri cristaline" sau "drumuri" in organism.

In 2009 rezultatele unor experimente controlate afirma ca cele mai bune rezultate disponibile pana in prezent nu demonstreaza cu convingere ca reflexoterapia este o metoda eficienta de tratament pentru orice conditie medicala.

Comunitatea medicala se arata de asemenea ingrijorata referitor la reflexoterapie, aceasta medicina alternativa putand pune in pericol viata unor oameni bolnavi care amana tratamentele medicale pentru a apela la reflexoterapia a carei eficienta nu a fost demonstrata.

Reflexoterapia relaxeaza, fiind similar cu un masaj, si automat determina omul sa se deconecteze si sa se relaxeze, si acestea sunt beneficii ale oricarei metode ce relaxeaza. Insa vindecarile bolilor nu sunt posibile prin reflexoterapie, asa cum mentioneaza si American Cancer Society: in anul 2003 un studiu efectuat pe pacientii bolnavi de cancer a avut drept concluzie faptul ca, desi pe moment relaxeaza si pare sa diminueze simptomele bolii, efectul dispare dupa 3 ore, iar in 24 de ore nu era nicio diferenta intre bolnavii carora li se facuse reflexoterapie si cei carora nu li se facuse.

Imagine: HealingDream

Share this