Scutecele de unica folosinta, un pericol pentru sanatate?

Scutecele de unica folosinta, un pericol pentru sanatate?

Tinand cont de faptul ca scutecul atinge pielea sensibila a bebelusului 24 de ore pe zi, cand alegem scutecele pentru copilul nostru ne intereseaza aspectul sanatatii. De la nastere pana cand va folosi olita, un bebelus foloseste aproximativ 8000 de scutece. 

Producatorii de scutece de unica folosinta nu sunt obligati legal sa mentioneze pe pachetele de scutece substantele si procedeele folosite la fabricarea scutecelor, motiv pentru care de multe ori parintii nu stiu cu ce exact intra in contact pielea bebelusului. Cu toate aceste, exista cateva substante care se intalnesc in majoritatea scutecelor de unica folosinta si care ridica semne de intrebare cand vine vorba de efectele asupra sanatatii umane.

Compusi organici volatili

Conform unui studiu realizat in anul 1999 de Anderson Laboratories si pblicat in “Archives of Environmental Health”, scutecele de unica folosinta elibereaza substante numite “compusi organici volatili” precum toluen, etilbenzen, xilen si dipenten, toate avand efect toxic asupra sanatatii umane in cazul expunerii pe termen lung sau la concentrarii ridicate. Cercetatorii au descoperit ca soarecii expusi la substantele emise de scutecele de unica folosinta irita caile respiratorii si pot cauza reactii similare astmului (un singur brand de scutece de unica folosinta prezenta, la momentul studiului, un nivel scazut de emisii, insa natura studiului nu permite dezvaluirea numelui).

Sodium poliacrilat

O alta substanta care ridica semne de intrebare este cea folosita pentru puterea sa de absorbtie. Absorbantul principal din scutecele de unica folosinta, sodium poliacrilat, este suspectat ca fiind iritant al cailor respiratorii si al pielii in medii cu expunere mult mai ridicata decat apare in cazul scutecelor. S-ar parea insa ca, in urma unor teste riguroase ale MBDC, sodium poliacrilatul a fost declarat complet sigur si non-toxic pentru bebelusi.

Dioxina

Majoritatea scutecelor, de unica folosinta sau nu, sunt albite cu clor, rezultatul fiind aparitia urmelor de dioxine in scutece, substante cancerigene. Tinand cont ca scutecele vin in contact cu zona genitala a bebelusilor, multi parinti se tem de efectele negative asupra sistemului reproducator, desi pana in prezent nu exista dovezi care sa sustina aceste temeri. Conform unui studiu realizat de EPA in SUA, expunerea la dioxine prin alimentatie este de 30.000-2.200.000 de ori mai mare decat expunerea prin scutece.

Tributil-tin

Multe scutece de unica folosinta contin o substanta chimica numita tributil-tin (TBT) care, conform EPA, este un poluant toxic extrem de nociv vietii acvatice si poate cauza perturbari ale sistemului hormonal endocrin al organismelor acvatice. TBT nu este biodegradabil, ci ramane in mediul inconjurator si ajunge in alimentele pe care le consumam. Conform unui studiu publicat de American Institute of Biological Sciences, tributil-tin poate activa gene care promoveaza cresterea celulelor de grasime, cauzand obezitate in randul oamenilor.

 

Fara o lista a ingredientelor, compozitia scutecelor de unica folosinta poate varia. Conform unui articol de pe CBC News, scutecele pot contine poliuretan, adezivi, cerneala pentru desenele de pe scutece si lotiuni care contin petrolatum (vaselina) care poate fi contaminat cu o substanta cancerigena numita polycyclic aromatic hydrocarbons. Unele scutece contin ulei de migdale sau de jojoba, si acestea putand cauza alergii la bebelusi. Multe scutece contin de asemenea parfumuri care contin ftalati, substante chimice perturbatoare ale sistemului endocrin.

 

Ce optiuni avem pentru a scapa de temeri si indoieli privind scutecele? Pentru cei care doresc totusi o varianta de unica folosinta dar vor sa diminueze posibilele efecte nocive asupra sanatatii copilului exista scutecele ecologice de unica folosinta, care au cu aproximativ 30% mai putine substante chimice decat cele obisnuite, insa o posibilitate si mai sigura o reprezinta varianta textila si anume scutece refolosibile care sunt fabricate in diferite marimi si culori, materiale de la bumbac organic la bambus, tipuri de la cele clasice ("ca pe vremuri") la cele similare ca si utilizare celor de unica folosinta.

 

Surse: HealthyChild, LiveStrong

 

Imagine: Imagery Majestic / FreeDigitalPhotos

Share this